Wat is mangohout en wat zijn de voordelen?

Wat is mangohout
7 oktober 2021 150 view(s)

Wat is mangohout en wat zijn de voordelen?

Mangobomen hebben ons een hoop te bieden. Allereerst natuurlijk die heerlijke zoete vrucht. Mangohout (hardhout) is bovendien ideaal voor de productie van meubels. In dit artikel vertellen we je wat mangohout is en waarom meubels van mangohout zo populair zijn.

Oorsprong 

De tropische houtsoort mango is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. En dan met name uit India. Ook is de mangoboom steeds vaker te vinden in Australië, Zuid-Spanje, Brazilië en andere (sub)tropische gebieden. De Mangifera Indica, zoals de boom officieel heet, kan tot wel 40 meter hoog worden. De stam is in sommige gevallen wel 3 tot 4 meter dik.

mangohout dressoir

Een lange levensduur

Zo komen we direct bij het belangrijkste voordeel van de houtsoort. Mangohout is namelijk ideaal om uiterst solide, brede planken en meubels uit te winnen. Je zal het hout dan ook terugvinden bij verschillende soorten salontafels, eettafels, tv-meubels, dressoirs en nachtkastjes in ons assortiment. Een meubel van mangohout staat synoniem met een sterk meubel en zal daardoor zonder twijfel een lange levensduur hebben.

Duurzaam? Jazeker!

Extra duurzaam is de boom doordat het mangohout als een restproduct beschouwd kan worden, aangezien er niet speciaal bos gekapt hoeft te worden om de meubels te produceren. Vanaf het moment dat de jaren van vruchtproductie achter de rug zijn, worden de mangobomen namelijk sowieso gekapt en vervolgens weer in grote hoeveelheden aangeplant.

Daarbovenop komt nog dat de bomen doorgaans erg snel groeien – een volwassen boom heb je al na 15 jaar! Ook hoeft het hout ook niet gedroogd te worden. Al deze factoren samen zorgen er dan ook voor dat mangohout een stuk goedkoper te produceren is dan vele andere soorten en daarom meer dan een interessante optie is om te gebruiken voor industriële meubelproductie.

mangohout meubel

Rijk aan verschillende kleuren

Naast z’n robuuste karakter blinkt de houtsoort uit door z’n prachtige uitstraling. Het patroon van de nerven heeft wat weg van berk, maar beschikt door de organische schimmel opvallend vaak over verschillende kleurschakeringen. Een gele schijn, een donkerbruine toets of een rode gloed? Dat is eerder de norm dan de uitzondering! Zo heb je telkens een uniek meubel dat zich onderscheidt door een warme look-and-feel. Een meubel van mangohout is een stijlvolle, stoere en gezellige toevoeging aan je interieur.

Met de textuur van het hout kan je bovendien heel veel verschillende stijlen opzoeken. Een glad, geschuurd of geborsteld geheel? Dat is met mangohout geen enkel probleem! Bijvoorbeeld binnen de industriële stijl kent mangohout verschillende toepassingen, aangezien de combinatie met een zwart frame in ijzer meer dan geslaagd te noemen is. Merken zoals Henk Schram zetten hier bijvoorbeeld vaak op in. 

Ontdek onze collectie mangohout meubelen
Lengte: 45 cm
Hoogte: 55 cm
Breedte/diepte: 40 cm
Nachtkastje Giana 2 lades mangohout
164,50 235,00

Direct leverbaar

Lengte: 70 cm
Hoogte: 46 cm
Breedte/diepte: 70 cm
Set van 2 salontafels Ronin ø70cm rond – mangohout/ijzer
Lengte: 150 cm
Hoogte: 60 cm
Breedte/diepte: 45 cm
Tv-meubel Havana 150cm met 3 lades - mangohout/ijzer

Mangohout meubels onderhouden

Wie graag heeft dat z’n meubels lang meegaan, neemt idealiter een aantal basistips voor het onderhoud van (houten) meubels in acht. Voor hen die hier vaak niet aan denken, hebben we goed nieuws! Mangohout is namelijk een van de makkelijkst te onderhouden houtsoorten die in de meubelproductie worden gebruikt.

De opvallende structuur is relatief goed bestand tegen vocht, waardoor wijnvlekken en kringen doorgaans geen kans krijgen. Af en toe schoonmaken met een lichtvochtige doek moet in deze context dan ook ruimschoots volstaan. Een jaarlijkse behandeling met bijenwas kan zorgen voor een verlengde levensduur. Laat je inspireren op onze website en kies de mangomeubelen die bij jou passen!

mangohout tafel

Mangohout samengevat

  • Perfect voor het produceren van meubels
  • Een solide houtsoort
  • Lange levensduur
  • Een duurzame keuze
  • Relatief goedkoop
  • Mooie variatie in kleur
  • Perfect voor een industrieel interieur
  • Eén van de makkelijkst te onderhouden houtsoorten