Last van een piepend of krakend bed? 5 handige tips!

Last van een piepend of krakend bed? 5 handige tips!
20 juli 2022 2583 view(s)

Last van een piepend of krakend bed? 5 handige tips!

Kraakt of piept jouw bed? Ben je het beu om ’s nachts wakker te worden van een irritant krakend of piepend geluid dat jouw partner veroorzaakt wanneer hij/zij zich omdraait? Dan hebben wij voor jou de 5 beste tips uitgezocht om het krakende of piepende geluid van jouw bed op te lossen.

Reden van een krakend bed

De meest voorkomende reden van een krakend bed is dat de lattenbodem tegen de dwarsbalken van het bed wrijft. Als een houten bed kraakt, kan de reden zijn dat het hout opdroogt en enig onderhoud vereist. Andere redenen kunnen zijn dat sommige schroeven loszitten of dat sommige poten ongelijk staan. Om dit euvel van de baan te helpen, hebben wij hieronder vijf handige tips voor jou opgelijst om jouw bed kraakvrij te maken.

matras rugklachten

Vervang het rubber van jouw lattenbodem

Wanneer jouw lattenbodem kraakt, kan dat aan de rubberen houders liggen. Een lattenbodem is meestal uit hout gemaakt dat in rubberen houders zit, zodat deze niet over het hout van het bedframe schuift. Wanneer er bewogen wordt, dan bewegen de latten mee over het frame. Dit kan ervoor zorgen dat het rubber gaat slijten. Door de slijtage zal er wrijving tussen de houten latten en de rubbers ontstaan, wat het piepend of krakend geluid veroorzaakt.
Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door de lattenbodems één voor één uit de rubberen houders te halen, de rubberen houders schoon te maken en de latten in te smeren met olie of vaseline. Indien jouw lattenbodem ouder dan 20 jaar is, dan is deze aan vervanging toe. Op onze website kan je nieuwe lattenbodems in verschillende formaten en kleuren vinden.

Maak gebruik van middenpoten

De meeste lattenbodems steunen rechtstreeks op de dwarsbalken van het bedframe. Wanneer het om een houten lattenbodem gaat, kan dit voor wrijving zorgen. De wrijving van het hout maakt een luid piepend of krakend geluid.

Om dit probleem op te lossen, kan je gebruik maken van middenpoten. De middenpoten dienen om de ondersteuning van de lattenbodem te verbeteren. De lattenbodem zal dankzij de middenpoten minder op het bedframe steunen, zal het piepend of krakend geluid verdwijnen.

Leg bescherming tussen het bedframe en de lattenbodem

Wanneer de lattenbodem op het bedframe steunt, kan er een wrijving ontstaan die voor een irritant piepend geluid kan zorgen. Zoals hierboven vermeld, kan je gebruik maken van middenpoten om het geluid te laten verdwijnen, maar er zijn ook goedkope alternatieven.

Je kan namelijk dik papier of een stuk dun karton tussen de lattenbodem en het bedframe plaatsen. Dit zorgt ervoor dat beide onderdelen niet meer rechtstreeks met elkaar in contact komen en jouw bed kraakvrij wordt.

Schroef alle verbindingen goed vast

Doorheen de jaren kan het bedframe soms wat losser komen te zitten door het gewicht en de bewegingen. Dit is volledig normaal. Door de verplaatsingen in bed, zullen sommige schroeven losser komen. Dit kan voor een wrijving zorgen tussen de verbindingen en kan een piepend of krakend geluid veroorzaken.

De oplossing is om goed alle schroeven van het bedframe te overlopen en één voor één aan te spannen. Op die manier voorkom je dat je sommige schroeven vergeet. Na dit proces zal jouw bedframe volledig aangespannen zijn en zullen de piepende en krakende geluiden verdwijnen.

matras rugklachten

Smeer alle onderdelen van de verbindingen van jouw bedframe

Een houten bed kan met de jaren beginnen te kraken of piepen. Meestal ligt de oorzaak bij de verbindingen van het houten bedframe. De houten balken van het frame komen samen in de hoek, wat een wrijving kan veroorzaken. Deze wrijving kan een piepend of krakend geluid maken wanneer het hout droog is.

Je kan een smeermiddel op het hout aanbrengen ter hoogte van de verbindingen. Smeermiddelen zoals paraffine, kaarsvet, WD-40 of olie zijn ideaal.

Oplossingen voor een kraakvrij bed samengevat

  • Vervang de rubber van jouw lattenbodem
  • Maak gebruik van middenpoten
  • Leg bescherming tussen het bedframe en de lattenbodem
  • Schroef alle verbindingen goed vast
  • Smeer alle onderdelen van de verbindingen van jouw bedframe