Tips om je meubels in topconditie te houden

Nadat je je huis ingericht hebt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je meubels genieten. Hieronder geven we je wat onderhoudstips om je meubelen zo lang mogelijk in goede staat te houden.

  • Bescherm je meubels tegen direct zonlicht. Zonlicht kan ervoor zorgen dat de kleur van je meubelstukken uit hout of stof vervagen of verkleuren. Plaats meubels daarom niet direct in het felle zonlicht of gebruik gordijnen en jaloezieën om de blootstelling aan de zon te verminderen.
  • Gebruik onderzetters en placemats om je tafel te beschermen tegen vlekken, ringen en krassen. Vermijd ook scherpe voorwerpen die krassen op je meubilair kunnen maken.
  • Als je iets gemorst hebt op je meubels, probeer de vlek dan meteen weg te vegen. Zo vermijd je dat vocht of vetten een hardnekkige vlek vormen. Neem regelmatig het stof af met een zachte, droge doek of stoffer. Indien nodig kan je een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel gebruiken, maar gebruik niet te veel water en vermijd schurende of bijtende middelen.

Sommige materialen vragen wat extra aandacht. Hieronder hebben we onze meest voorkomende materialen met specifiek onderhoudsadvies opgelijst:

Textiel

Gebruik het meubelopzetstuk van je stofzuiger of kruimeldief om regelmatig stof en vuil uit je zetel te verwijderen. Heb je een vlek gemaakt, dep dan voorzichtig met een schone doek om overtollige vloeistof te absorberen. Belangrijk is om niet te wrijven. Zo kan de vlek verspreiden en maak je het juist erger. Hardnekkige vlekken kan je aanpakken met een speciale textielreiniger. Test deze voor gebruik altijd op een onopvallende plek.

Sommige zetels hebben kussens met een verwijderbare hoes die je in de machine kunt wassen. Lees wel steeds de instructies.

Leer

Zetels en stoelen uit leer moet je goed onderhouden om ze in goede conditie te houden. Vermijd het direct zonlicht en reinig ze regelmatig met een zachte doek. Je kan speciale leerconditioners gebruiken om het leer soepel en gevoed te houden.

Melamine, laminaat en fineer

Bij meubels met een afwerking in melamine of fineer is het meestal voldoende om deze regelmatig schoon te maken met een droge doek. Gebruik je een vochtige doek, droog dan je meubel na afloop zeker goed af. Wees voorzichtig met reinigingsmiddelen en gebruik geen schurende middelen.

Glas

Glazen tafelbladen of vitrinedeuren zijn relatief eenvoudig in onderhoud. Meestal volstaat het om het glas schoon te maken met een glasreiniger en af te nemen met een pluisvrije doek voor een streepvrij resultaat.

Marmer

Als je je meubels uit marmer goed verzorgt, blijven deze heel lang mooi. Hieronder geven we nog wat tips mee om zo lang mogelijk van je marmeren meubels te genieten.
Marmer is een vlekgevoelig materiaal. Als je gemorst hebt, neem dit dan zo snel mogelijk af met een zachte doek.
Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of schurende middelen. Deze kunnen krassen veroorzaken op je marmer. Let ook op met zuren en producten met antikalkwerking. Marmer bestaat namelijk hoofdzakelijk uit kalksteen.

Tip: Wil je jouw marmeren meubels schoonmaken, of heb je toch een hardnekkigere vlek? Groene zeep is een mild maar effectief reinigingsmiddel, waardoor je marmer terug als nieuw wordt.

Massief hout

Houten meubels vragen wat extra verzorging. Reinig je meubels regelmatig met een zachte doek. Gebruik speciale houtreinigers om vlekken te verwijderen. Test deze, zoals textielreinigers, eerst op een onopvallende plek. Breng ook af en toe houtpolish aan om het hout te voeden en te beschermen.

Outdoor meubelen

Tuinmeubelen zijn specifiek ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Toch is het belangrijk om ook deze goed te onderhouden.
Scherm je meubels af met een hoes tijdens de wintermaanden of bij slecht weer.
Teakhout dat blootgesteld wordt aan de zon, wordt na verloop van tijd grijs. Dit kan een mooie antieke uitstraling geven, maar als je de goudbruine kleur wil behouden kan je jouw tuinmeubelen behandelen met een speciale olie die het hout voedt en beschermt tegen verkleuring en vlekken.
Neem een kijkje bij onze onderhoudsproducten om al je meubelen in tiptop conditie te houden.

Hulp of advies nodig?

Heb je nog vragen over het onderhoud van een product? Aarzel niet om ons te contacteren.

Tip: Onderaan elke productpagina kan je rechtstreeks jouw vraag stellen. Je hoeft alleen je vraag en contactgegevens in te vullen en wij weten meteen om welk specifiek product het gaat. We streven ernaar steeds zo snel mogelijk te reageren.