Een stressvrije slaapkamer waar je helemaal tot rust komt

Stressvrije slaapkamer
13 juli 2021 10 view(s)

Een stressvrije slaapkamer waar je helemaal tot rust komt

Heb jij ook vaak het gevoel dat je nog van alles moet doen wanneer je gaat slapen? Blijft de mallemolen draaien, ook lang nadat je het licht hebt uitgeknipt? Dat is jammer, want de positieve effecten van een deugddoende nachtrust zijn ruimschoots bewezen: een betere gezondheid, een beter humeur, een betere concentratie en minder stress, om er maar enkele op te noemen. Je zorgen en je dagelijkse beslommeringen kunnen we helaas niet wegnemen, maar we kunnen je met onze tips wel helpen om een slaapkamer te creëren waar jij ’s avonds helemaal tot rust komt.

1. Kies voor een minimalistische inrichting

Less is more. Hoe minder meubels en decoratie er in je slaapkamer te vinden zijn, hoe meer ruimte er over is voor… helemaal niets. In de slaapkamer is voldoende ruimte en een open gevoel ontzettend belangrijk. In een kleine slaapkamer die bovendien is volgestouwd met kasten, meubelen of een te groot bed voel je je al gauw opgesloten en kan je je dus minder goed ontspannen. Bovendien wil je ’s morgens bij het opstaan liever niet tegen een kast knallen, toch?

2. Kies voor neutrale kleuren

In een rustgevende slaapkamer staan neutrale kleuren centraal. Denk aan wit, beige en zachte pastelkleuren. Je kiest dus best voor een bed, kledingkast en/of commode in een neutrale kleur. Ook je muren schilder je best in dezelfde kleur. Een accentmuur is leuk, maar niet altijd de beste optie voor de slaapkamer.

Kledingkast Landwood 120cm met 3 deuren - wit

3. Kies voor verduisterende gordijnen

Lichte kleuren zijn dan wel the way to go in de slaapkamer, het licht zelf hou je toch liever buiten ’s nachts. Niks vervelenders dan het felle straatlicht dat naar binnen schijnt. Kies daarom voor verduisterende gordijnen die je voor het slapengaan toe trekt. Het daglicht dat ’s ochtends lichtjes door de gordijnen komt is dan wel weer ideaal om je op een natuurlijke manier te wekken.

4. Kies voor de juiste verlichting

In de slaapkamer combineer je best verschillende soorten verlichting: fellere lampen wanneer je ’s morgens je kleren uitzoekt, bijvoorbeeld, en subtielere verlichting wanneer je ’s avonds je bed opzoekt. Ideaal is verlichting met een dimmer waarbij je zelf de gewenste intensiteit selecteert.

Tafellamp Ranke

5. Zorg voor een goede luchtkwaliteit

Een goede nachtrust staat of valt met de luchtkwaliteit in de slaapkamer. Slapen in een kamer met een slechte luchtkwaliteit kan heel wat nare gevolgen hebben: irritatie aan de luchtwegen en hoofdpijn zijn maar enkele van de voorbeelden. Regelmatig verluchten door het raam open te zetten is een must om de luchtkwaliteit in de slaapkamer op peil te houden. Maar soms is dit niet voldoende. Luchtzuiverende planten bieden in dit geval uitkomst. Sommige planten geven niet alleen zuurstof af, maar zijn ook gekend om hun luchtzuiverende werking . Denk maar aan aloë vera en sanseveria’s. Een extra reden om meer groen in huis te halen!

6. Kies het juiste bed

Een kwalitatief bed dat je volledige lichaam de ondersteuning biedt die het nodig heeft, is cruciaal voor een deugddoende nachtrust. Kies voor natuurlijke materialen zoals een houten bedframe. Hout straalt rust uit en is bovendien duurzaam en hernieuwbaar. Uitgekeken op je houten bed? Dan geef je het gemakkelijk een nieuwe uitstraling dankzij een likje verf. Kies daarnaast ook voor een kwaliteitsvolle matras en voor milieuvriendelijk beddengoed zoals een linnen dekbedovertrek. Probeer je hier niet te veel te laten leiden door de prijs. We brengen namelijk allemaal ongeveer een derde van de dag door in bed. Bovendien gaat een bed wel 10 jaar mee. Bij de aankoop van een nieuw bed en nieuwe matras primeert de kwaliteit dus ver boven de prijs.

Tweepersoonsbed Alto 180x200 - sonoma eik

7. Kies de juiste geuren

Dat sommige geuren een kalmerend effect hebben, is al langer geweten. Lavendel, jasmijn, kaneel… integreer ze in je slaapkamer via een plantje, een geurkaars, wierook of geurstokjes. Je zal al snel merken dat je makkelijker in slaap valt!

8. Kies de juiste temperatuur

In een te warme of te koude slaapkamer zal je moeilijker in slaap vallen. De ideale slaapkamertemperatuur is voor iedereen verschillend, maar doorgaans is 20°C een mooi gemiddelde. Slapen jij en je partner liefst in een andere temperatuur? Een extra dekentje is dan een goede oplossing.

9. Ban alle schermen uit de slaapkamer

Een slaapkamer dient enkel om te slapen. Integreer dus geen bureau in je slaapkamer, verhuis je strijkplank naar de logeerkamer en ban alle schermen. Vooral die laatste zijn uit den boze. Door het felle licht zal je achteraf moeilijker in slaap vallen. Dus: niet snel nog even Facebook of je mails checken in bed en ook je favoriete tv-programma bekijk je maar best elders. In de slaapkamer zijn alle schermen uit den boze.

Heb jij nog goede tips om de slaapkamer om te toveren tot een oase van rust? Deel ze gerust!