Swipe to the left

10 veelgemaakte fouten bij het inrichten van een kleine slaapkamer

Afdrukken
Door Emob 12 februari 2018 921 keer bekeken Geen reacties

Het is het lot van velen onder ons: een kleine slaapkamer inrichten. Gelukkig kan je ook van een kleine slaapkamer een gezellig plekje maken, zolang je je maar niet schuldig maakt aan deze 10 veelgemaakte fouten!

Fout 1: Een te groot bed

Slaap je meestal alleen? Dan heb je niet echt nood aan een tweepersoonsbed, toch? Een ruim eenpersoonsbed of twijfelaar biedt je meer dan plaats genoeg om comfortabel te slapen. In alle andere gevallen is een bed van 160 cm breed meestal voldoende. Met een te groot bed verlies je niet alleen kostbare ruimte, maar loop je ook sneller het risico om je hoofd te stoten tegen schuine wanden wanneer je onder het dak slaapt. Daarbij wordt aangeraden om rondom het bed minstens 50 cm vrij te houden om comfortabel te kunnen bewegen. Omdat alle kleine beetjes helpen om plaats te besparen in een kleine slaapkamer, kies je best ook voor een bed zonder hoofdbord. Dat zijn alweer enkele kostbare centimeters bespaard!

Fout 2: Staande lampen

Grote armaturen zijn sowieso een absolute no go in een kleine slaapkamer, maar had je er al bij stilgestaan dat ook staande lampen (te) veel plaats innemen? Een staande lamp mag dan wel gezellig ogen, je hebt ze helemaal niet nodig om je kamer goed te verlichten. Wandlampen zijn een even goed alternatief én vormen bovendien een plaatsbesparende oplossing. Wandlampen zijn ook de perfecte vervanging voor een nachtlampje en helpen je zo nóg meer plaats te besparen. Je hebt immers geen nachtkastje meer nodig om dat nachtlampje op te plaatsen.

Wandlampen

Fout 3: Een mengelmoes van opbergmogelijkheden

Een standaard slaapkamer bestaat doorgaans uit een bed, 2 nachtkastjes, een kleerkast en een commode. Op z’n minst. Vaak breiden we onze opbergmogelijkheden nog uit met enkele mooie mandjes hier en daar. Wanneer je een kleine slaapkamer moet inrichten, kies je echter beter voor 1 meubel dat meerdere functies vervult. In onze vorige blogpost vind je alvast enkele tips hoe je je kledingkast optimaal kan inrichten.

Fout 4: Geen inbouwkasten voorzien

Vaak heb je in een kleine slaapkamer nissen of hoekjes waarmee je weinig kan aanvangen. Het zou zonde zijn om deze plekjes onbenut te laten, zeker wanneer de beschikbare ruimte al zo beperkt is. Een inbouwkast die perfect op maat gemaakt is van deze hoekjes creëert extra opbergruimte en zorgt ervoor dat je alle ruimte zo optimaal mogelijk benut.

Fout 5: Geen gebruik maken van de ruimte onder het bed

Het wordt vaak vergeten, maar dikwijls kan je ook onder het bed nog heel wat spullen kwijt. En daarmee bedoelen we niet je verloren sokken of etensresten, maar wel een of twee lage opbergboxen die je onder het bed kan schuiven en waarin je bijvoorbeeld jouw beddengoed kan opbergen. Daarnaast kan je ook opteren voor een bed met geïntegreerde laden.

Tweepersoonsbed met lades

Fout 6: Alle muren wit verven

Toegegeven, wit doet een kamer vaak groter lijken. Maar wist je dat een accentmuur, en dan liefst in een iets donkerdere kleur, je slaapkamer meer diepgang geeft? Ja, óók kleine slaapkamers! Verf bij voorkeur de muur waartegen je je bed plaatst in een ander kleurtje. Deze muur wordt immers het snelst vuil. De andere muren en het plafond hou je gewoon wit.

Fout 7: Niet in de hoogte werken

Bij het inrichten van een kleine slaapkamer geldt: hang alles op wat je kan ophangen. Je creëert meer diepgang en karakter door met verschillende niveaus te spelen én je houdt de vloer verder vrij. Kies dus gerust voor een wandrek of een uitklapbaar bureautje. Zolang het geen plaats inneemt op het vloeroppervlak, kan het gerust allemaal!

Fout 8: Draaideuren

Heb je ervoor gekozen om je kledingkast te integreren in je slaapkamer? Kies dan zeker een met schuifdeuren. Draaideuren nemen immers plaats in wanneer je je kast wilt openen. En dat is plaats waarmee je verder niets kan aanvangen. Zonde, toch?

Fout 9: Het effect van een spiegel onderschatten

Het grote voordeel van een spiegel is al langer bekend. En nee, dan bedoelen we niet dat je jezelf erin kan zien. Waarmee we niet gezegd hebben dat dat ook geen ongelooflijk handig voordeel is ;-) Met een spiegel kan je namelijk de ruimte optisch vergroten. Erg handig in een kleine slaapkamer, niet? Om helemaal praktisch te zijn, kies je voor een kledingkast (mét schuifdeuren) die al is uitgerust met een spiegel over de hele lengte en breedte van de deur.

Kledingkast met schuifdeuren

Fout 10: Te veel decoratie

Tot slot wil je in een kleine slaapkamer, zoals in elke andere slaapkamer trouwens, graag tot rust komen. Een overdaad aan decoratie is dus een absolute no go als je gaat voor een ruimtelijk gevoel in jouw slaapkamer!

Posted in: Interieur